Top 20 # Xem Nhiều Nhất Mon Ngon De Lam Cua Mien Bac / 2023 Mới Nhất 11/2022 # Top Like | 10giayxantay.com

Nậm Pịa, Một Món Ăn Kinh Điển Của Dân Tộc Thái Chỉ Có Ở Vùng Tây Bắc,Dac San Lam Tu Phan Nam Pia Mot Mon An Kinh Dien Cua Dan Toc Thai Chi Co O Vung Tay Bac / 2023

Đặc sản làm từ phân – Nậm Pịa, một món ăn kinh điển của dân tộc Thái

Là một vùng núi cao được thiên nhiên bao bọc, đi kèm với tính đa dạng về hệ sinh thái là sự phong phú trong chế biến ẩm thực, đậm chất núi rừng. Thêm vào đó phải nói tới một món ăn đặc sản kinh điển – Phân non Nậm Pịa “Nhìn vào bên trong thì nước đục một màu, ngửi thì nồng lên tận mũi, ngậm thì đắng hăng tận cổ, chưa kể còn sền sệt như vướng ở họng khi nuốt”.

Khám Phá Ẩm Thực Núi Rừng Tháng 10

Là một vùng núi cao được thiên nhiên bao bọc, đi kèm với tính đa dạng về hệ sinh thái là sự phong phú trong chế biến ẩm thực, đậm chất núi rừng. Thêm vào đó phải nói tới một món ăn đặc sản kinh điển – Phân non Nậm Pịa “Nhìn vào bên trong thì nước đục một màu, ngửi thì nồng lên tận mũi, ngậm thì đắng hăng tận cổ, chưa kể còn sền sệt như vướng ở họng khi nuốt”.

Nhưng nếu đã ăn Nậm Pịa đến miếng thứ hai thì “Ngon từ cái, ngọt từ nước, thơm nồng mùi mắc khén”, lúc này vị đắng đã dịu dần, chạy từ cổ họng ngược lên cuống lưỡi, hình thành ra những tiếng âm thanh “Nhẹp nhẹp trong mồm nghe rất tỉ tê”.

Miêu tả một chút về nó như thế chắc cũng đã đủ, vậy Nậm Pịa là gì mà tại sao nó lại dị hình đến thế. Nếu hiểu từ tiếng Thái sang tiếng quốc ngữ thì Nậm chính là canh, còn Pịa lại là thứ dịch nhầy sền sệt trong ruột non của động vật ăn cỏ và có chức năng làm tiêu hóa thức ăn. Nhưng vì thức ăn chưa được tiêu hóa hoàn toàn nên người ta gọi đây là “Phân non của động vật ăn cỏ”.

Tốt rồi, vậy là chúng ta đã hiểu thêm một khái niệm mới, nếu như phân là thứ chất thải dư thừa từ cặn bã của thức ăn, thì phân non lại là cái đống còn chưa tiêu hóa hết. Thông thường trí tưởng tượng của con người rất phong phú, nếu Nậm Pịa mà không gắn thêm từ phân thì chắc chắn nó sẽ rất ngon, còn nếu ai đó đã biết nó là một phần của phân sống thì có lẽ món ăn sẽ hơi khó chấp nhận một chút. Nhưng đừng sợ, bởi chính chất dịch tiêu hóa đó còn cho ta biết rằng “Đấy là vị trí chuyển hóa thức ăn thành các chất dinh dưỡng đem nuôi cơ thể, tuy không ngon nhưng chúng lại rất bổ và không đáng sợ như những gì ta nghĩ”. Chưa kể, bây giờ chúng ta cũng đã hiểu thêm ra một điều rằng “Vì sao trâu bò lại được coi là loài động vật nhai đi nhai lại”.

Để giảm bớt sự ngần ngại khi liên tưởng đến từ “Phân” thì các bạn có thể gọi nó theo cái tên mỹ miều hơn “Ngưu Tát Phiết”, còn khi giao tiếp với người dân tộc thôi thì cứ sử dụng từ nguyên bản “Nậm Pịa hay Nặm Pịa” để người ta dễ hiểu.

Đặc điểm nhận dạng đã rõ, tên gọi cụ thể cũng đã biết, vậy thì còn mỗi công đoạn chế biến là cần đảo qua một chút. Phải nói rằng, người dân xứ núi nghĩ ra được cách thức chế biến này quả là độc đáo. + Đầu tiên họ lấy chất dịch tiêu hóa Pịa ra khỏi động vật ăn cỏ như trâu, bò, dê, chính là phần ruột non. + Sau đó thít chặt hai đầu ruột non để tránh chất dịch tiêu hóa bị pha tạp với các chất bên ngoài không khí. + Công đoạn tiếp theo là đun sôi nước dùng, ninh ngọt nước xương cùng các nguyên liệu thịt, sụn, lục phủ ngũ tạng động vật. + Mất vài tiếng ninh nhừ, người ta sẽ tiến hành cắt phần ruột non thành nhiều khúc, thả vào nồi cùng với rau thơm, củ sả, hạt tiêu cay mắc khén, mùi tầu, tỏi ớt v.v… + Công đoạn cuối cùng là khuấy đều, cho tới khi hỗn hợp sền sệt trở thành một màu vàng nâu, hay nâu sẫm là hoàn thành.

Mặc dù được coi là một món ăn đặc sản kinh điển, nhưng không phải ai cũng ăn được. Phần lớn thì mới đầu hơi khó ăn, nhưng sau đó họ lại khen ngon. Còn với một số người không ăn được các chất béo ngậy, thì sẽ có cảm giác lợm giọng buồn nôn, vì thế các bạn đừng húp suông nước canh, mà hãy ăn cùng với cơm hay chấm với bánh mì cũng được.

Và đó, chính là cái thứ mà được người ta đồn thổi khi mỗi lần có dịp tiến lên Tây Bắc, khám phá ẩm thực dân tộc. Với chương trình chúng tôi cũng phải thừa nhận rằng “Khi con người ta bị chi phối bởi tự nhiên, thì sẽ nảy sinh ra rất nhiều ý tưởng độc lạ để phục vụ cuộc sống”.

 

Receta De 3 Variaciones De Nuoc Cham, El “Dip” Vietnamita A Base De Salsa D / 2023

Lo que necesitarás

3 cucharadas de zumo de lima

2 cucharadas de azúcar

150 gr. o ml. de agua

2,5 cucharadas de salsa de pescado

Un ajo pequeño muy picado

1 ó 2 guindillas de ojo de pájaro

Y yo propongo añadir ralladura de lima

Creo que ayuda más las indicaciones que las cantidades de la preparación, además hay tantas salsas de pescado con distintas intensidades de sabor que las cantidades hay que ajustarlas a cada una y lo mismo pasa con la lima y su nivel de acidez.

Por otro lado cada uno debe hacer su salsa a su gusto; por ejemplo, en en el norte de Vietnam, por lo general suelen ser más suaves y a medida que bajas hacia el sur la preparación se intensifica. 

Si no estás acostumbrado a la salsa de pescado, empieza utilizando una pequeña cantidad y a medida que te vayas adaptando al sabor, ve añadiendo más cantidad.

Si compras salsa de pescado para esta preparación deberías comprar una vietnamita. Su sabor es mucho más suave que el de las salsas de pescado tailandesas y filipinas. Tienes que buscar una que ponga Nuoc Mam; también venden salsas de pescado tailandesas hechas al estilo vietnamita, que es una buena alternativa. Si ya tiene otra salsa, añade menos cantidad y prueba poco a poco.

Si quieres que la salsa quede perfecta tienes que hacerla justo antes de tomarla. La lima, igual que los demás cítricos, cambia rápidamente su perfil de sabor, como cuando haces zumo de naranja y lo tomas 2 horas después. Y lo peor es que pierde la sensación de frescura que tiene recién exprimido.

Jugo de tamarindo: Nuoc Cham Me: se hace sustituyendo el limón por pulpa de tamarindo y usando mucha menos agua. La salsa se llama igual, pero con me al final (una de las pocas palabras que conseguí aprender del vietnamita, tamarindo).

O por maracuyá: esta ya es un inventillo mío que me gustó mucho.

También puedes hacerlo con un vinagre neutro, como el de coco o el de arroz (o mezclando con la lima a partes iguales), que se suele usar en muchos restaurantes, pero a mí no me gusta ni la mitad y ni siquiera la he hecho.

Classic Buche De Noel Recicpe / 2023

Happy Holidays from my family to yours! I’m all wrapped up from my holiday cookie swap, which was a lot of fun sharing cookie recipes and baking tips with you for the holidays. My favorite was how to ship your cookies so they don’t break – very important in this season of social distancing! Cookies aside, I’m back in the kitchen and now I’m working on some classic holiday dessert recipes for you.

‘Tis the season for my famous Buche De Noel cake, sometimes called a yule log cake. Both are a fancy name for a classic chocolate spongecake filled with mouse or buttercream, rolled up and and frosted and decorated to look like a log laying in the forest in winter.

No matter what you call it, nothing says “holidays” like this gorgeous (and delicious) festive chocolate cake!

In today’s post, I’m going to share with you the classic recipe for how to make the most delicious yule log cake you and your family will ever taste. You know I love the classics and I promise this is the only buche de Noel cake recipe you’ll ever need. It is Christmas on a plate as far as I’m concerned!

This holiday cake recipe from scratch is divided into 8 sections:

What Is A Buche De Noel?

It’s All About The Swirl

Pro Cake Decorating Tips For You

Step-By-Steps To Bake Your Cake

Other Recipes You’ll Need For The Yule Log Cake

The Filling

The Frosting

The Decorations

In addition to the cake recipe, I’m also going to give you the the two other recipes (filling and frosting) you’ll need to complete your yule log cake, and, of course, I wouldn’t be the professional cake designer that I am if I didn’t share tips and easy ways to decorate your buche de Noel cake.

Before we get started with recipes and those fun wintery festive decorations decorations, we need to talk details. What is a buche de Noel cake, you might ask?

A tradition on our Christmas table, a buche de Noel cake is the French name for a traditional cake shaped like a log served around the Christmas holiday. “Buche” in French means “log” in English, and “de Noel” in French means “of Christmas” in English. So, the literal translation from French to English is “log of Christmas.” It is often called a yule log cake too.

A classic buche de Noel or yule log cake is typically a thin chocolate sponge cake filled with some kind of filling like buttercream or mouse. (I love a mouse filling!). The sponge cake is the easiest of cakes to roll and it needs to be thin, because your going to fill it and roll it – you can’t easily roll a thick cake!

The buche de Noel cake is sometimes called a jellyroll cake, because the yule log cake portion is baked in a long, wide jellyroll or half sheet pan. This gives you that long, thin cake portion that you can spread filling on top of a roll up to form the “log.”

Once baked the cake is rolled up with the filling inside, the end portion is sometimes cut off and affixed to the side of the roll or log to make your cake look more like a branch. The log of cake is then frosted to look like a real life log laying on the forest floor.

To give it the winter festive touch, when your cake it all frosted it is decorated with powdered sugar to look like snow, berries, leaves or pine needles and mushrooms. A buche de Noel cake looks festive on the outside, and even better on the inside. Once you cut into the cake, it will reveal it’s beautiful swirl pattern of cake and filling that you get when you roll the cake up.

Don’t let the chocolate deceive you, this cake is light and delicious. The best part is it is easy to make and a total showstopper for your holiday table – and that’s before your cut it open to reveal the classic swirl on the inside!

Don’t forget to dress up your yule log with snow, a little pine and berries as well as meringue mushrooms. (Stay tuned for my meringue mushrooms from scratch recipe.)

You know when it comes to the cakes, I can’t leave you without sharing some decorating tips. After 20 plus years in the wedding cake and cake decorating business, I know a thing or two!

I like to use a fork to make the log-like pattens in the buttercream frosting on the outside of the cake. (Try my chocolate buttercream recipe, it’s perfect for this cake!)

Once I frost the yule log with a thick layer of buttercream, I run or drag a fork through the frosting lengthwise along the log in random patterns. The fork drag marks gives that perfect log pattern. You can’t mess this up! And, if you don’t like your log pattern the first time, simply smooth out the frosting and try again.

If you don’t want to frost your buche de Noel, you don’t have to! You can simply sprinkle the chocolate cake log with powdered sugar. It looks just a festive!

Now that your all excited and ready, it’s time to prep your kitchen and follow my easy, step-by-step instructions to make this holiday yule log cake…

Classic Buche de Noel

You have the cake recipe in this blog post for this buche de Noel, but you’ll need two, maybe three, more recipes to pull this entire festive cake together as the pillar dessert for your holiday celebration.

The Filling

First, is the yule log filling. You can use buttercream or mouse or just about anything that you like in the center. I really like to use a mouse because it’s light and easy to roll. Plus it taste delicious. Try my recipe for Mascarpone Mouse filling, it’s perfect with the chocolate cake. I like to make my filling a light colored flavor, like vanilla or Mascarpone, that contrasts with the chocolate cake.

Why you ask? The light colored filling is the entire “ball game” when it comes to a yule log cake! Because when you cut into the rolled up log cake, you’ll be able to see that classic, beautiful swirl shape with the rolls of contrasting chocolate cake and light colored filling. The swirl is what will “wow” your guests at your holiday table! You can do chocolate cake with a chocolate filling, of course, but your swirl will be less visible when you cut into the cake.

The Frosting

After the filling, you’ll need a frosting. As I said before, you don’t necessarily need a frosting for the top of the yule log cake. You can definitely serve your yule log cake “as is” once rolled and dust it with a little snow, I mean powdered sugar.

If you want to frost your buche de Noel, try my faux Swiss Meringue Buttercream recipe in chocolate. ( Pro tip: You can add even more cocoa powder to give is that deep, dark chocolate color.) It’s the perfect frosting for just about any cake, but especially this classic buche de Noel cake.

The Decorations

Lastly for your yule log, you’ll need some decorations to make it look festive and fit for any holiday table. A classic buche de Noel cake is decorated with berries, leaves or pine needles, and mushrooms to make it looks like log layer in the ground in winter.

Check back later this week, because I’ll share my recipe for how to make meringue mushrooms like the ones in my pictures.

You can also add red berries and leaves or pine needles. You can make the berries and leaves from scratch with a royal icing or you can do what I did and decorate it with some red candies for the berries, and a few sprigs of rosemary for the pine needles.

Festively perfect! I really hope that you’ll try this classic Christmas cake. Your guests and family will be so impressed and you don’t have to tell them how easy it was to make!

C’mon in the kitchen with Minette Rushing Custom Cakes! For more of my baking secrets and Southern dessert recipes, be sure to follow along on the blog while I share cookies recipes, my best cake recipes and delicious recipes for fillings and how to make frosting recipes and so much more!

You can also shop all of my baking essentials and tools, so you’re fully equipped to join me in the kitchen for all things sweet and Southern. If you’re looking for the recipes that built my business and other business tips, please check out my cake business shop where I’ll show you how to build the cake business of your dreams, just like I did.

C’mon in the kitchen with me!

XOXO

Minette

What about you? I’d love to hear from you or help you with any baking secrets or problems.

Mon Ngon Moi Ngay Official / 2023

The description of Digital World Mon Ngon Moi Ngay Official – Video dạy nấu ăn ngon

We provide Mon Ngon Moi Ngay Official – Video dạy nấu ăn ngon 1.1.0 APKs file for Android 6.0+ and up. Mon Ngon Moi Ngay Official – Video dạy nấu ăn ngon is a free Food & Drink app. It’s easy to download and install to your mobile phone. Please be aware that ApkPlz only share the original and free pure apk installer for Mon Ngon Moi Ngay Official – Video dạy nấu ăn ngon 1.1.0 APKs without any modifications.

The average rating is 4.80 out of 5 stars on playstore. If you want to know more about Mon Ngon Moi Ngay Official – Video dạy nấu ăn ngon then you may visit Creative Studio Inc. support center for more information

All the apps & games here are for home or personal use only. If any apk download infringes your copyright, please contact us. Mon Ngon Moi Ngay Official – Video dạy nấu ăn ngon is the property and trademark from the developer Creative Studio Inc..

Mon Ngon Moi Ngay là kho tàng món ngon với các công thức dễ làm, hấp dẫn và bổ dưỡng, kết tinh từ tâm huyết của đội ngũ đầu bếp chuyên nghiệp.

Món Ngon Mỗi Ngày là nơi bạn gặp gỡ các thành viên có chung niềm ĐAM MÊ ẨM THỰC và luôn xem góc bếp là nơi để gửi gắm những yêu thương.

Các MÓN ĂN NGON BỔ DƯỠNG VÀ ĐỘC ĐÁO sẽ được cập nhật liên tục mỗi ngày, cho nên bạn sẽ được TRỔ TÀI VÀO BẾP, NẤU CÁC MÓN ĂN NGON và CHIA SẺ MÓN ĂN NGON với bạn bè mọi lúc mọi nơi.

TÍNH NĂNG NỔI BẬT CỦA ỨNG DỤNG:★ Vô vàng món ngon, công thức nấu ăn ngon được trình bày khoa học, hướng dẫn nấu ăn chi tiết và dễ hiểu từ cách chuẩn bị nguyên liệu, cách nấu ăn ngon, mách nhỏ và video hướng dẫn nấu ăn từ đầu bếp của Món ngon mỗi ngày.★ Bao gồm các món ăn ngon từ nguyên liệu: THỊT (Gà, Heo, Bò,…), HẢI SẢN (Tôm, Mực, Cá,…), RAU CỦ QUẢ.★ Bao gồm các món ăn ngon từ cách nấu: KHO, XÀO – TRỘN, LẨU, QUAY – ROTI, CANH – SÚP, CHIÊN – NƯỚNG, HẤP – TIỀM.★ Tất cả các món ăn ngon được cập nhật từ YouTube của chương trình Món Ngon Mỗi Ngày.

Món Ngon Mỗi Ngày chúc gia đình bạn hạnh phúc bên căn bếp nhỏ của mình!